10.8.11

TUTORiAL BUAT HEaDER TRANSPARENT

Bismillahirahmanirahim......
kali ni aku nak wat tutorial pasal macam mana nak buat header guna Adobe Photoshop....
tapi aku guna version CS4 nye photoshop! OK ! 

Step 1 :

Buka Photoshop korang , then korang pg kat 'FILE' then Click 'NEW'


Step 2 :

Korang Adjust la 'WIDTH' & 'HEIGHT' header yang korang nak...width selalu nya 1000 pixels la tuk blog...
hehe.pandai2 la adjust K.


Step 3 :

ok..leps tu korang pg tukar la 'BACKGROUD CONTENTS' bia dia jadi 'TRANSPARENT' ...yang asal nya 'WHITE' ...so korang pg tukar 'TRANSPARENT' ...then Click 'OK' .


Step 4 : 

Then Dia akan keluar macam ni la..kosong je..xda putih2..kalau putih tu ...maknya background korang td 'WHITE' K...




Step 5 :

Lepas korang da create SPACE WORK tuu...yg korg duk edit height & width apa td tu..tu nama nya WORK SPACE ..ehehe..ok!
so lepas tu...korang leh memula kan kerja EDITING korang....em...contoh nya..korang nak letak nama korang besat kat HEADER kan..korang pg la yg aku BULAT MERAH tu dlm gambar kt bawah ni ha..dia tulis 'TYPE TOOLS' k...Click kat situ k...



Step 6 : 

Korang lepas CLICK kat type tools tu..korang pegi kat workspace korang.then tekan left click..then tarikkkk
seluas yang mungkin yang korang nak..ehehe..ok...dia jadi la mcm yg dalam gambar kt bawah ni ha.. ok !



Step 7 : 

Then lepas korang tarik bagi luas tu...ehhe..korang leh mula 'TYPE/ TULIS' nama korang..contoh nya mcm gmbr aku kt bawah ni...pasal editing 'WORDS' tu korang kena pandai2 sendiri la..ehehe..pg kat 'LAYER' kat tepi sblh kanan tu ke..click 2kali.then keluar la. 'LAYER STYLE' option dia tuk korang edit nk letak shadow ke apa ke lagi ke..ok! itu kreativiti masing2..hihi~ OK!


Step 8 : 
 ok..after that..korang pegi kat 'FILE' kat atas tu...then cari  'SAVE AS' ...Click situ.. OK!



Step 9 :

Then lepas click tu..dia keluar la mcm gmbr kt bwh ni...korang 'SAVE AS' dlm format  'PNG'...ok!
aku ulang lagi..dlm format 'PNG' kalau x PNG ..xjd la.. OK! xD



Hasil nya :



Lepas tu siap dah la...aku tunjuk tutorial yang simple dlu...editing ni basic kepada editing yang seterus2 nya..ni just basic..kalau korang nak letak gambar korang pon boleh jugak =) ni aku tnjuk yg simple le dlu..letak nama transparent je.. =) hehe... OK!

8 comments:

akmal afiqah said...

wahhhh.. hebakk dio.. hihi

aHmaD haRieZ FuzeIN said...

ehek =_= hebak lagu mano gak.kito blogger bolop jah~ haha~ x lawan dio blogger hebak~ :P

Azreen Shafila Abdullah said...

pujen..wak tutorial download font..font dale photoshop aku uduh lako..hihi

aHmaD haRieZ FuzeIN said...

wakaka~ Download Font ? font tuk dlm Photoshop ? ada ka mcm tu yen ? hehe..ok..insyaAllah nnt aku survey2 dluh... =)

Luqaz™ said...

peh! mantap bro... dh pndai wt tuto.. aku nie gne photoshop pn x reti lagi..huhu

aHmaD haRieZ FuzeIN said...

ahahah! cehh..ko lg byk wat tutor.. aku wat mna yg aku fhm je la... >.< hahaa! byk lg ni nk blaja..ahaha! nk adjust template pon kureng lagi..nsb ko terang kan.ehehe~ xD

Azreen Shafila Abdullah said...

ado lah pujen... aku ado doh link..tp xtaw nak pilih font namo gapo...

aHmaD haRieZ FuzeIN said...

mg jupo doh kea..cp wat tutorial lg..aku xreti la... hihi~