8.8.11

Cara Mudah Mencari Muka Surat Dalam Al-Quran..!!

Subhanallah...
sangat teruja aku apabila dapat tahu pasal 'cara' ni....
sungguh hebat kebesaran Allah SWT...
Tengok la Tips kat bawah ni..
&&& cuba try..maybe ada Quran tak dapat...dia ni selalu Al-Quran yang tulisan Rasm Uthmani tu..
yang biasa punya....bukan yang tulisan susah nak baca tu OK!



Tips yg nk kongsikan ni adalah cara utk menghafal muka surat setiap juzuk Al-Quran. Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat tau muka surat setiap juzuk Al-Quran.
cuba try test~~
Jom sama2 belajar...

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan kan kawan2. Sama2 kita kongsikan kepada kawan2, adik2,saudara2 kita supaya kita sama2 mendapat pahala...




info : Norhidayu Zahir .

4 comments:

Pixs said...

Semua juzuk dapat di cari???

aHmaD haRieZ FuzeIN said...

Pixs : try la.. =) ha ah..tp mgkn ada Al-Quran yang x compatible dgn nya.. ok..

syashafie said...

hebat !

aHmaD haRieZ FuzeIN said...

Shashafie : subhanallah xD